Ekonomi

Çameli’nin coğrafi işaretli cevizinde hasat sona erdi

Denizli’de havası ve yüksek rakımda yetişmesi nedeniyle farklı bir damak lezzeti olan Çameli cevizinin hasadı tamamlandı. Geçen yıla oranla hasadın bol, ürünlerin kaliteli olması çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Denizli’nin Çameli ilçe genelinde 15 bin dönüm toprakta bin 100 ceviz üreticisi bu yılki hasadını tamamladı. Denizli Büyükşehir Belediyesi takviyeleri Çameli Belediyesi işbirliği ile 2014 yılından bu vakte kadar 200 bin ceviz fidanı dağıtılan üreticiler, bu yıl yaklaşık 3 bin ton rekolte elde etti. Geleneksek yollarla uzun sırıklar yardımıyla silkelenerek yere düşürülen cevizlerin yanı sıra, büyük bahçelerde ise teknolojik tarım aletleri kullanılarak hasat gerçekleştiriliyor. Bir müddet beklettirilen cevizler özel makineler ya da el yardımı ile yeşil kabuklarından ayrıştırılıyor. Ceviz ağaçları büyüklüğüne nazaran 20 ila 100 kilo mahsul veriyor.

Talep yüksek

İşlemler sonrasında bir iki hafta kurumaya bırakılan cevizlerin bir kısmı kışın tüketilmek üzere ayrılırken, çoğunluğu ise Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Mevsim ve bereketli toprakları ile doğal yetişen cevizler; kalitesi, aroması ve lezzeti ile öbür cevizlerden ayrılıyor, daha çok talep görüyor. Gölgede kuruyan cevizler ise güneşte kurutulanlara oranla içerisinde daha çok aroma ve yağ barındırıyor.

“Bir bebek gibi yetiştirilen cevizin zahmeti de çok”

Cevizin bir bebek üzere yetiştirildiğini belirten üretici Mehmet Genç, “Cevizin hasadından sonra cevizin kış bakımına geçilecek. 2-3 ay sonra bordo bulamacını atacağız. Mart ayın da budama işlemine geçilecek. Yine onun arkasından ilaçlama dönemleri başlıyor. 3 defa kurt ilacı veriyoruz. Bunun yanında diğer hastalıklar zuhur ederse o hastalıklara karşı da yine ilaç kullanmak zorunda kalıyoruz” dedi.

“Bir teneke ceviz 450 liraya satılıyor”

Çiftçi Mehmet Genç ise “Cevizleri hasat etmeye Ekim ayının ikinci haftası itibariyle başlıyoruz. Yağmur yağarsa işimiz daha da kolaylaşıyor, cevizler daha erken açıldığından ötürü daha kolay düşüyor. Makineyle hasat yapıyoruz. Cevizlerimizin gelecek sene gözleri kırılmaması için. Cevizlerimizi silktikten sonra sulu soyma makinesiyle soyup gölgede kurutuyoruz. Güneşte de kuruyor tabi ceviz. Lakin iç aroması yağı uçucu olduğundan ötürü güneşte tadı bozuluyor ve iç rengi daha sarımsı oluyor. Gölgede kurutulduğunda daha beyaz oluyor ve satışa daha uygun gidiyor” dedi. – DENİZLİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Caddebostan Escort
Turgut Reis Escort
Koca Mustafapaşa Escort
Bahçeşehir Escort
Kaptanpaşa Escort
İnönü Escort
Çanta Escort
Hilal Escort
Büyükçekmece Escort
Huzur Escort
Acarlar Escort
Yenigün Escort
Güzelyalı Escort
Davutpaşa Escort
Yaylalı Escort
Zübeyde Hanım Escort
Keçeci Piri Escort
Ekşioğlu Escort
Tuzla Escort
Bıçkıdere Escort
Atatürk Escort
İnceğiz Escort
Gülbahar Escort
Yenişehir Escort
Bostancı Escort
Altınşehir Escort
Görele Escort
Şirintepe Escort
Yenikent Escort
Kervansaray Escort
Ortaçeşme Escort
Üçevler Escort
Büyükçekmece Escort
Uskumruköy Escort
Hasanpaşa Escort
Güngören Escort
Mimar Sinan Escort
Dağyenice Escort
Safa Escort
Yunus Escort
Mecidiye Escort
Küçükbakkalköy Escort
Acıbadem Escort
75. Yıl Escort